2009-07-13 15:01
Merja Polvinen

Matkoja, metodeja ja rajojen rikkomisia

Finnconin yhteydessä kymmenennen kerran järjestetty scifi- ja fantasiatutkijoiden seminaari rakennettiin tänä vuonna FINFAR-verkoston ja Helsingin yliopiston englannin kielen laitoksen yhteistyönä. Tutkijatapaaminen otti varaslähdön coniin jo torstaiaamuna ja nuorten yliopistolaisten töitä ruodittiin perjantai-iltapäivään asti.

Tapaamisen aloitti professori Bo Petterssonin alustus tieteiskirjallisuuden ja fantasian tutkimiseen liittyvistä metodikysymyksistä. Ohjelma jatkui suomenkielisten töiden käsittelyllä, ja palautetta saivat Katimaria Mustajärvi Gwyneth Jonesin White Queen -teoksen sukupuolikategorioita käsittelevästä paperistaan, Kati Oksanen matkaamista voimauttamisena ja sosiaalistamisena lähestyneestä lajitutkielmastaan ja Aino-Kaisa Koistinen Battlestar Galactica -tv-sarjan naiskyborgeja käsitelleestä työstään.

Yhteisen lounaan jälkeen seminaariin liittyivät mukaan tutkijatapaamisen kunniavieras, professori Adam Roberts Lontoon yliopistosta, sekä kriitikko Cheryl Morgan ja kirjailija Tanya Tynjälä.

Englanninkielisessä keskustelussa ruodittiin ensin Jari käkelän tutkielmaa Isaac Asimovin ekspansionistisista piirteistä ja jatkettiin sitten yleiskeskustelulla tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tutkimuksen asemasta yliopistoissa sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa. Vaikka nykyään voikin pystypäin todeta, että korkealaatuista sf-tutkimusta tuotetaan monelta eri taholta, oli Adam Robertsin neuvo nuorille tutkijoille olla edelleen profiloitumatta liian yksipuolisesti scifitutkijoiksi. "Viranhauissa ei yksinkertaisesti painoteta tätä tutkimusalaa", hän totesi.

Perjantaiaamuna kokoonnuttiin jälleen englannin laitoksen seminaarihuoneeseen ja jatkettiin sukupuolirooleihin liittyvää keskustelua. Päivi Väätäsen tutkielma Samuel Delaneyn romaanista Stars in My Pocket Like Grains of Sand kirvoitti vilkasta keskustelua kerronnan etiikasta ja erotiikasta. Jyrki Korpuan paperi matkoista J.R.R. Tolkienin teoksissa käänsi keskustelun modernin ajan sankaruuskäsityksiin, ja Mika Loposen Lordi Dunsanyn roolia sf-kirjallisuuden historiassa käsittelevä työ toi esiin kysymyksen sf-tutkimuksen piiriin syntyneistä aukkokohdista ja ennakkoluuloista.

Pienryhmätyöskentelyn päätti vilkas keskustelu narratologi Brian McHalen kirjoittaman artikkelin pohjalta. Millaista on science-fictionin maailmanrakennus muihin kirjallisuudenlajeihin verrattuna? Miten postmodernismi on vaikuttanut käsityksiimme siitä, miten tieteiskirjallisuus ja fantasia luovat lukijansa mielessä tavallisesta poikkeavat maailmansa?

Adam Robertsin esiintymisten lisäksi tutkijatapaamisen antia saatiin kuulla myös Kaapelitehtaalla, kun FT Merja Polvinen raportoi tapaamisesta ohjelmanumerossa "Researchers' Field Trips to SF". FT Irma Hirsjärvi esitteli Watti-salin yleisölle nuorta tutkijaa vaanivat genretutkimuksen sudenkuopat, ja tutkimusaiheistaan esitelmöivät myös Mika Loponen ja Aino-Kaisa Koistinen.

Kaikkineen tutkijatapaaminen oli tänäkin vuonna haastava, kiinnostava ja innostava tapahtuma, joka toimi erinomaisena kansallisena ja kansainvälisenä verkostoitumismahdollisuutena nuorille suomalaisille tutkijoille.

FINFARin tutkijatapaaminen tullaan järjestämään myös ensi vuonna Jyväskylän Finncon-tapahtuman yhteydessä.
Kommentit