2009-07-31 19:53

Mukiinmenevät kunniavieraat

Finncon/Animecon lahjoi vieraitaan vielä kotiinpaluunkin jälkeen ainutlaatuisilla muistoesineillä: jokainen vieras sai itselleen uniikin, conin aikana toteutetun mukin.

Conitean jäsenten huumorintajun ollessa mitä se on, ei vieraille tietenkään voitu tuottaa mitään ihan tavallista, vaan jokaiseen mukiin liittyy enemmän tai vähemmän kieroutuneita viittauksia herrojen puheisiin tai teoksiin.

Niinpä Alastair Reynoldsin sopii siemailla kahviaan Walesin ylängöillä mukista, jota koristaa tämä väriloisto. Kaukainen Uuden Meksikon aurinko kylvettää George R.R. Martinin mukia kuin heinäkuinen Helsinki ikään ja Adam Roberts on jo kiittäen ja ylistäen ilmoittanut ryystävänsä tonnikaupalla teetä omastaan, kuten engelsmannin pitääkin. Eikä Jari Lehtinen pääse tulevaisuudessakaan unohtamaan VHS-kasettien ihanuutta.


2009-07-18 21:35

Löytynyttä tavaraa

Finncon/Animeconiin 2009 unohtuneita löytötavaroita voi kysellä osoitteesta: hanna@finncon.org tai puhelimella numerosta: 044-9214308. Puhelimeen vastataan varmimmin klo 12-22 välillä.

3.8. jäljelle jääneet tavarat toimitetaan Suomen Löytötavarapalvelulle mistä niiden noutaminen on maksullista. Lisätietoja: http://www.suomenloytotavara.fi/


2009-07-14 16:32

Tilaa Finncon-Animecon 2009 DVD

Tilaa hieno Finncon-Animecon 2009 DVD tästä ja muista coni ikuisesti! Levy sisältää materiaalia mm. kunniavieraista ja cosplaysta sekä paljon muuta mielenkiintoista. Samalla tuet conia, sillä puolet tuloista lahjoitetaan tapahtuman hyväksi.


2009-07-13 15:01

Matkoja, metodeja ja rajojen rikkomisia

Finnconin yhteydessä kymmenennen kerran järjestetty scifi- ja fantasiatutkijoiden seminaari rakennettiin tänä vuonna FINFAR-verkoston ja Helsingin yliopiston englannin kielen laitoksen yhteistyönä. Tutkijatapaaminen otti varaslähdön coniin jo torstaiaamuna ja nuorten yliopistolaisten töitä ruodittiin perjantai-iltapäivään asti.

Tapaamisen aloitti professori Bo Petterssonin alustus tieteiskirjallisuuden ja fantasian tutkimiseen liittyvistä metodikysymyksistä. Ohjelma jatkui suomenkielisten töiden käsittelyllä, ja palautetta saivat Katimaria Mustajärvi Gwyneth Jonesin White Queen -teoksen sukupuolikategorioita käsittelevästä paperistaan, Kati Oksanen matkaamista voimauttamisena ja sosiaalistamisena lähestyneestä lajitutkielmastaan ja Aino-Kaisa Koistinen Battlestar Galactica -tv-sarjan naiskyborgeja käsitelleestä työstään.

Yhteisen lounaan jälkeen seminaariin liittyivät mukaan tutkijatapaamisen kunniavieras, professori Adam Roberts Lontoon yliopistosta, sekä kriitikko Cheryl Morgan ja kirjailija Tanya Tynjälä.

Englanninkielisessä keskustelussa ruodittiin ensin Jari käkelän tutkielmaa Isaac Asimovin ekspansionistisista piirteistä ja jatkettiin sitten yleiskeskustelulla tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tutkimuksen asemasta yliopistoissa sekä Suomessa että eri puolilla maailmaa. Vaikka nykyään voikin pystypäin todeta, että korkealaatuista sf-tutkimusta tuotetaan monelta eri taholta, oli Adam Robertsin neuvo nuorille tutkijoille olla edelleen profiloitumatta liian yksipuolisesti scifitutkijoiksi. "Viranhauissa ei yksinkertaisesti painoteta tätä tutkimusalaa", hän totesi.

Perjantaiaamuna kokoonnuttiin jälleen englannin laitoksen seminaarihuoneeseen ja jatkettiin sukupuolirooleihin liittyvää keskustelua. Päivi Väätäsen tutkielma Samuel Delaneyn romaanista Stars in My Pocket Like Grains of Sand kirvoitti vilkasta keskustelua kerronnan etiikasta ja erotiikasta. Jyrki Korpuan paperi matkoista J.R.R. Tolkienin teoksissa käänsi keskustelun modernin ajan sankaruuskäsityksiin, ja Mika Loposen Lordi Dunsanyn roolia sf-kirjallisuuden historiassa käsittelevä työ toi esiin kysymyksen sf-tutkimuksen piiriin syntyneistä aukkokohdista ja ennakkoluuloista.

Pienryhmätyöskentelyn päätti vilkas keskustelu narratologi Brian McHalen kirjoittaman artikkelin pohjalta. Millaista on science-fictionin maailmanrakennus muihin kirjallisuudenlajeihin verrattuna? Miten postmodernismi on vaikuttanut käsityksiimme siitä, miten tieteiskirjallisuus ja fantasia luovat lukijansa mielessä tavallisesta poikkeavat maailmansa?

Adam Robertsin esiintymisten lisäksi tutkijatapaamisen antia saatiin kuulla myös Kaapelitehtaalla, kun FT Merja Polvinen raportoi tapaamisesta ohjelmanumerossa "Researchers' Field Trips to SF". FT Irma Hirsjärvi esitteli Watti-salin yleisölle nuorta tutkijaa vaanivat genretutkimuksen sudenkuopat, ja tutkimusaiheistaan esitelmöivät myös Mika Loponen ja Aino-Kaisa Koistinen.

Kaikkineen tutkijatapaaminen oli tänäkin vuonna haastava, kiinnostava ja innostava tapahtuma, joka toimi erinomaisena kansallisena ja kansainvälisenä verkostoitumismahdollisuutena nuorille suomalaisille tutkijoille.

FINFARin tutkijatapaaminen tullaan järjestämään myös ensi vuonna Jyväskylän Finncon-tapahtuman yhteydessä.


2009-07-12 15:45

Suuri ja mahtava sunnuntai

Hyvää sunnuntai-iltapäivää koko conikansalle!

Eilisen iltabileistä on toivuttu, tili tyhjennetty ja kolmatta päivää hikoillaan kuumalla Kaapelitehtaalla. Tunnelma näyttää silti valoisalta. Kohta conitea hurraa tapahtuman päättymistä, mutta toivottavasti joku toteaa myös "höh, seuraava on vasta ensi vuonna". Ja ensi kesänä todellakin tapahtuu, sillä Finncon 2010 järjestetään 17.-18.7. Jyväskylässä. Kunniavieraina ovat mm. Ellen Kushner ja Sari Peltoniemi. Lisätietoja saa osoitteesta http://2010.finncon.org/

Sunnuntain kuulumisia ja vähän lauantainkin tarjoilee edelleen Conpassi kahden uuden numeron voimin. Muutakin todistusaineistoa lienee luvassa ensi viikon puolella, kunhan Kaapeli on saatu purettua ja itse kukin vähän levähtänyt viikonlopun jäljiltä.

Mutta tännään on vielä ohjelmaa luvassa! Kääntämisestä kiinnostuneiden kannattaa mennä tsekkaamaan, kun suomentaja J.Pekka Mäkelä tekee työtään livenä. Illalla jaetaan myös Tähtivaeltaja-novellikilpailun palkinnot, kuullaan paneeli Doctor Whosta ja saadaan nauttia, kun G.R.R. Martinin lukee yleisölle ääneen.


2009-07-12 18:47

Con on ohi!

Finncon/Animecon2009 on nyt virallisesti päättynyt! Toivottavasti kävijät viihtyivät, ainakin määräennätys tuli rikottua: viikonlopun aikana conissa vieraili alustavien arvioiden mukaan 15 000 henkeä. Vapaaehtoistyöntekijöitä tapahtuman pyörittämiseen tarvittiin kaikkineen lähes parisataa.

Näin ollen olimme suurin Suomessa koskaan järjestetty scifi-, fantasia- tai animetapahtuma, eikä muunkaan Euroopan rinnalla tarvitse yhtään hävetä.

Sää suosi tapahtumaa, vaikka pienoinen sateenuhka viikonlopulle olikin. Vai satoiko lauantai-iltana? Kukaan ei tainnut huomata, sillä sekä Nosturi että Hima&Sali olivat ääriään myöten täynnä juhlijoita. Muistettavaa conista jäi varmasti paljon, ei vähiten niillä joita onnisti napata jonkun idolinsa nimmari... Kunniavieraat George R.R. "Joulupukki" Martin ja Alastair Reynolds kiikutettiin tapaamisesta ja haastattelusta toiseen, mutta näytti herroilla silti olevan hymy herkässä.

Ikimuistoinen viikonloppu varmasti jokaiselle! Conitea kiittää osaltaan kaikkia kävijöitä, esiintyjiä, vieraita sekä eritoten ahkeria vänkäreitä, jotka vaivoja säästämättä jaksoivat raataa tämän(kin) conin eteen.

Seuraava Finncon järjestetään 17.-18.7.2010 Jyväskylässä. Toivottavasti näemme teistä siellä mahdollisimman monet! Seuraa myös sivuja: http://2010.finncon.org/


2009-07-11 11:08

Lauantaiaamun ajatuksia

Hyvää huomenta Finncon/Animecon!

Lauantai - se kaikkein vilkkain conpäivä - on alkanut. Tuota pikaa käynnistyy ainakin animekansan innolla odottama yksilöcosplay. Ja jos ennakkotietoihin on luottamista, aika huima show on tulossa.

Myös Atorox-voittaja ratkeaa pikapuolin. Tämä Suomen arvostetuimpiin lukeutuva palkinto jaetaan yleisöraadin perusteella vuoden parhaalle kotimaiselle novellille. Aamupäivän ohjelmassa on myös muun muassa viuhkatyöpajaa, vampyyriluentoa (eng) ja keskustelua animesta ennen animea. Aamun startannut ja jo päättynyt kirjastojen kokoelmapolitiikkaa käsitellyt paneeli oli niin suosittu, että ensi vuoden Finnconiin se toivottiin uudelleen - tuplapituisena.

Lisää lauantaiaamun ajatuksia ja perjantain kuulumisia voi lukea conin virallisesta lehdestä, Conpassista. Näitä oransseja ilopillereitä on jaossa mm. infopisteessä. Mutta jos missasit omasi tai et paikan päälle päässyt, lehdet löytyvät myös kotisivuilta: Conpassi.


2009-07-11 18:03

Hyväntekeväisyyshuutokauppa oli menestysartikkeli

Hyväntekeväisyyshuutokauppa Tuhoa Turha Tuote tuotti ennätystuloksen! Nordic Fan Fundiin ja Kirkon Ulkomaanavun kautta lasten koulutukseen lähti Finncon/Animeconin kävijöiltä yli 600 euroa. Olemme ylpeitä!

TTT-huutokaupassa huudettiin enemmän tai vähemmän turhia tuotteita. Kaupan voittaja sai päättää, haluaako pitää tuotteen - tai tuomita sen tuhottavaksi. Yleisön riemulla ei ollut rajoja, kun Babylon 5:n VHS-nauhojen kohtalo selvisi - ja Kummisetä kaivoi moottorisahan esiin. Kaupan oli huhujen mukaan myös muuan erittäin kuuluisa hattu...

Muita lauantain kuulumisia voi lukea mm. Conpassin toisesta numerosta.

Nyt, kellon ollessa hiukan yli kuuden, conväki on joko katsomassa viimeisiä ohjelmanumeroita tai valmistautumassa illan kohokohtaan, mahtavaakin mahtavampiin iltabileisiin... Nuoriso suuntaa bailaamaan Nosturille, kun taas täysi-ikäiset voivat jäädä Kaapelitehtaan Hima&Sali -ravintolaan. Pääsymaksu kumpaankin häppenkiin on 4e (Nosturissa narikka 2e). Tältä sivulta saa lisätietoja. Lippuja myydään ennakkoon paitamyyntipisteessä sekä tietenkin myös ovelta.