Finncon 2009 joutuu valitettavasti uutisoimaan, että kunniavieraamme Irmelin Sandman Lilius ei perhesyiden vuoksi kykene osallistumaan tapahtumaan. Finncon pahoittelee tapahtunutta ja toivottaa Irmelin Sandman Liliukselle kaikkea hyvää jatkossakin. Toivon mukaan meidän on mahdollista tehdä yhteistyötä tulevaisuudessa.

Irmelin Sandman Lilius (s. 1936, Helsinki) on moninkertaisesti palkittu suomenruotsalainen kirjailija, jonka sanoo ettei hän kirjoita erikseen lapsille, vaan että lapset tuntuvat pitävän hänen kirjoistaan.

Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat kuvitteelliseen Tulavallan rannikkokaupunkiin sijoittuvat tarinat. Esikoisteoksensa Sandman Lilius julkaisi 19-vuotiaana, vuonna 1955 (Trollsånger, runoja). Hänen läpimurtoteoksena pidetään saturomaania Enhörningen (Yksisarvinen) vuodelta 1962. Yli puolen vuosisadan kirjailijaura jatkuu edelleen. Sandman Lilius on kirjoittanut runoutta, novelleja, matkakertomuksia, kuvakirjoja, satuja, muistelmia ja kymmeniä romaaneita sekä toiminut kääntäjänä. Hänen kustantajansa Göran Schildt on sanonut, että: "jos Tove Jansson on psykologisen kerronnan mestari, niin Sandman Lilius on Runouden Valittu".

Hän on voittanut niin Astrid Lindgren, Tove Jansson kuin Zacharias Topelius -palkinnot ja hänet on palkittu kolmasti Valtion kirjallisuuspalkinnolla.

Lisätietoja