Finncon/Animecon 09 -tapahtuman kuvaus sponsoreille ja kumppaneille
Aika
10-12. heinäkuuta 2009. Tilaisuus alkaa Kaapelitehtaalla perjantaiaamuna ja päättyy sunnuntai-iltana, mutta sitä ennen on myös muita oheistapahtumia.
Paikka
Helsinki, Ruoholahti, Kaapelitehdas.
Tilaisuuden teema
Finncon/Animecon on yhdistetty kahdesta tapahtumasta, joiden yleisö on paljolti yhtäläistä. Finnconin aihepiirinä on perinteisesti ollut Science Fiction- (tieteiskirjallisuus), fantasia- ja kauhugenreihin liittyvä kirjallisuus sarjakuvat, elokuvat ja pelit. Animecon on tuonut mukanaan japanilaiset sarjakuvat eli mangan ja piirrosfilmit eli animen.
Osallistujat
Paikalle odotetaan yli 10 000 kävijää, siis yksittäistä ihmistä, joista valtaosa on paikalla useamman päivän ohjelmaa seuraamassa.
Kävijäprofiilit:
- Finncon: Ikäjakauma 8-80, tavallisimmin 15-30, korkeasti koulutettu median suurkuluttaja, usein tutkija, erikoisasiantuntija tai suunnittelija, yliopiston opettaja tai IT-alan ammattilainen tai media-alan asiantuntijatehtävissä; opiskelijoita, opettajia, kirjailijoita, toimittajia, kustannusalan ammattilaisia.
- Animecon: Ikäjakauma 8-50, tavallisimmin 12-25, samoin kuin Finncon, mutta lisäksi runsaasti koululaisia sekä ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita. Karkeasti arvoiden vieraista pääkaupunkiseudulta tulee n. 7000 ja 3000 tulee muualta maasta.
Kunniavieraita
George R.R. Martin: Yksi tämän hetken arvostetuimmista fantasiakirjailijoista joka tunnetaa parhaiten Tulen ja Jään laulu -kirjasarjastaan. Sarjan neljäs osa A Feast for Crows nousi marraskuussa 2005 ykköseksi The New York Timesin ja The Wall Street Journalin bestseller-listoilla. Martinin suomalaisena kustantajana toimii Kirjava.
Alastair Reynolds: Reynolds on entinen European Space Agencyn (ESA) astrofyysikko ja sekoittaa tarinoissaan kovaa scifiä ja mielikuvitusrikasta avaruusoopperaa. Hän on tunnettu sekä novellistina että pitkästä Ilmestysten avaruus -kirjasarjastaan. Reynoldsin kustantajana on Like.
Muita kunniavieraita pyydetään vielä sekä Finncon- että Animecon -puolelle.
Ohjelma
Tilaisuuden ohjelma koostuu mm. aihepiiriin kuuluvista esitelmistä, paneelikeskusteluista sekä interaktiivisista "workshopeista". Erittäin suosittuja ovat myös Animetraditioon kuuluvat pukukilpailut, cosplayt. Saleissa tapahtuvien ohjelmanumeroiden lisäksi järjestetään näyttelyitä ja aulatiloissa on myyntipöytiä ym. esittelyosastoja.
Vuoden 2009 ohjelmasta ei vielä ole suunnitelmaa. Ohjelmasta saa käsityksen vuoden 2006 Finnconin perusteella, josta voimme toimittaa ohjelmalehden.
Tilajärjestelyt
Tilaisuudessa on käytössä Kaapelitehtaan kaikki tilat. Kaapelitehtaalla on useita saleja esityksiä varten ja myyntipöydät, näyttelyt ym. oleskelutilat rakennetaan Merikaapelihalliin (pohjakuva alla). Tarkempaa suunitelmaa layoutista ei vielä ole tehty, joten yhteistyökumppanien kanssa pystytään joustavasti sopimaan tarkoituksenmukainen järjestely.
Liittyvät tilaisuudet ja tilat
Koska tilat ovat "samaan hintaan" käytössä vuorokauden ympäri, niitä yritetään hyödyntää keskittämällä ohjelma mahdollisimman paljon Kaapelitehtaalle. Näin ollen todennäköisesti myös iltatilaisuudet pidetään siellä. Yleisölle suunnattuja iltatilaisuuksia on perjantai- ja lauantai-iltoina, sekä sunnuntaina suppeammalle joukolle "jäähdyttelyjuhlat". Aiemmin tilaisuuksia on pidetty ulkopuolisissa ravintoloissa, mutta suunnitelmat tältä osin ovat auki.
Helsingin Yliopiston tiloja käytetään jonkun verran esim. tutkija- ja kirjailijatapaamisissa
Majoitukset
Ulkopaikkakuntalaisista suurin osa majoittuu tuttujen luokse, hostelleihin ym. edullisiin vaihtoehtoihin. Vanhemmat osallistujat tarvitsevat kuitenkin hotellihuoneita, ja riippuen hintatasosta tarve niille voi vaihdella sadan molemmin puolin. Kunniavieraille tarjotaan hotellimajoitus Finncon -järjestäjien puolesta.
Tiedotus ja markkinointi
Web -sivu
Sivustolla odotetaan varsin suurta kävijäkuntaa seuraavan vuoden ajaksi.
Ohjelmalehti ja juliste
Tilaisuudesta tehdään jaettava ohjelmalehti sekä mainosjuliste, joita käytetään tilaisuuden markkinoinnissa.
Scifi-seurojen lehdet ja yleislehdet
Tilaisuus näkyy alan lehdissä ja myös yleislehdissä sekä ennen tilaisuutta että etenkin tilaisuuden aikana, jolloin mm. kunniavieraat herättävät myös valtamedian mielenkiinnon.
Taustaa ja historiaa (lainaus Wikipediasta)
Finncon on suurin Suomessa järjestettävä science fiction- ja fantasiatapahtuma, ja samalla yksi Euroopan suurimmista SF-coneista. Finncon erottuu muista maailmalla järjestettävistä coneista siinä, että se on osallistujille täysin ilmainen ja kävijöiden määrä onkin noussut parhaimmillaan noin 5000:een päivässä.
Ensimmäinen Finncon vuonna 1986 oli ensimmäinen kansallinen scifi-tapahtuma. Nyt tapahtuma on jokavuotinen, ja se järjestetään vuorotellen Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä (Jyväskylän kesä -tapahtuman osana) ja vuonna 2008 ensimmäisen kerran Tampereella.
Tapahtuman toiminnan tueksi on vuonna 2006 perustettu yhdistys Finncon ry, jonka tarkoituksena vakiinnuttaa kasvaneen tapahtuman talous ja järjestäminen.
Finnconin kävijämäärät ovat vuosien mittaan kasvaneet huomattavasti, erityisesti kun mukaan on otettu anime- ja manga-harrastajien tapahtuma Animeconin nimellä. Ensimmäinen, yhteinen Finncon-Animecon järjestettiin vuonna 1999 Turussa.
Tapahtumaan ovat viime aikoina ovat liittyneet sitä edeltävät science fiction -tutkijoiden seminaari sekä tiede-aiheinen päivä.