Science fiction- och fantasyevenemanget Finncon2009

är Finlands största fantastikevenemang och ett av de största i Europa.

Finncon presenterar hela spektret av fantastik, alltså såväl science fiction som fantasy och skräck. Under de senaste åren har även anime och manga varit representerade; även det sjunde nationella Animecon-evenemanget kommer att arrangeras som en del av Finncon2009. Finncon lyfter fram speciellt litteratur, men även film, musik, serier, bild- och teaterkonst samt den organiserade fantastikhobbyverksamheten, fandom, är starkt representerade. Senast arrangerades Finncon i Helsingfors år 2006, då hölls evenemanget i Paasitorni och besöktes under tre dagar av omkring 9500 entusiastiska besökare. Evenemanget har anordnats sedan 1986 och den är en del av ett världsomspännande nätverk av litteratur- och entusiastevenemang.

Temat för Finncon/Animecon 2009 är resan. Att resa och att möta något nytt har alltid varit centrala teman i science fiction och fantasy. Vad lär resandet människan? Vad lär det om människan? Hur möta något nytt och annorlunda? Färden styr mot äventyr och stora frågor såväl då det är frågan om vandringsberättelser som Sagan om ringen eller rymdoperor där man färdas med ljusets hastighet. Fantasy och science fiction har alltid erbjudit läsaren möjligheten att se på moderna samhällets utmaningar från ett avstånd och från ett nytt perspektiv.

Finncon/Animecon 2009 är i sin mångsidighet ett enastående kulturevenemang. Det samlar ihop såväl unga som äldre fantastikentusiaster, såväl litteraturforskare som läsare samt såväl professionella som amatörer specialiserade i film, serier, bildkonst och dräktdesign. Kabelfabrikens salar kommer att sprudla av stämning som täcker allt från vetenskaplig konferens till karneval.

Programmet:
Traditionsenligt kommer Finncon/Animecon 2009 att ha gratis inträde och arrangeras som ett tredagarsevenemang. Under veckoslutet kommer man att hålla dussintals föredrag, paneldebatter, författarintervjuer, interaktiva workshopar och andra programpunkter på finska, svenska och engelska. Det svenska programmet kommer att fokusera på tre delområden: svenskspråkig barn- och ungdomsfantasy, anime- och mangakulturen i Sverige samt samnordisk fankultur. Programmet kommer att behandla bl.a. finlandssvenska kvinnoförfattare, speciellt Tove Jansson, Irmelin Sandman Lilius och Henrika Andersson. Evenemanget får en tjuvstart redan på torsdagen 9.7 i form av Snorfcon, ett nordiskt samarbetsmöte och en sammanstrålning av nordiska fantastikentusiaster.

Gästerna:
Våra utländska hedersgäster vid Finncon 2009 kommer att vara den amerikanska fantasyförfattaren George R.R. Martin samt den brittiske science fictionförfattaren Alastair Reynolds.

Finncon 2009 beklagar, att vår inhemska hedergäst Irmelin Sandman Lilius på grund av familjeskäl inte kan delta i händelsen. Finncon beklagar och önskar Irmelin Sandman Lilius allt gott i fortsattningen. Vi hoppas i alla fall på samarbete i famtiden.

Irmelin Sandman Lilius är en av de mest kända barnboksförfattarna i Svenskfinland, och hon skriver även för vuxna. Många av sina mest känd böcker, t.ex. Fru Sola -romancykel (1969-1971) och Kung Tulle (1972) utspelas i staden Tulavall vid Finska vikens kust. Hennes böcker följer den anglosaxiska fantasy-litteraturens principer och varvar olika tids- och medvetandenivåer. Hon behandlar med förkärlek äventyr till havs, överraskningar, metamorfoser och våld, och diskuterar livet, döden och det gudomliga.

Irmelin Sandman Lilius är en av de framstående författarna inom finländsk fantasy-litteratur. Hon har inte bara fått många utmärkelser för sina böcker; hennes berättelser har även haft ett stort inflytande både på findlandsvensk identitet och kulturliv, och på tusentals unga och inte så unga läsare som har njutit av hennes lyriska stil antingen på svenska eller i översättning på finska.